Glad Påsk!

Jag har inte påskpyntat speciellt i år och än mindre påskpysslat. Har bara plockat fram mina favorit påskkycklingar i porslin till bordet.

För min del kämpas det på med Annisen… jösses vilket pill det var med dessa “nuppar” första varvet med en per mönsteromgång var illa nog, sen blev det dubbelt upp och på två varvomgångar (dvs. först öka på rätavarvet och sedan sticka ihop på aviga varvet). Jobbar med sista aviga varvet nu och det känns som om det aldrig tar slut. Har fått ta en smalare sticka och en tunn virknål till hjälp. Har till och med fått typ träningsverk i vänster pekfinger. 🙂

20130329600
Ska bli skönt när det här varvet är över så det bara är hålmönster kvar och sen få börja med de förkortade varven ska bli spännande.

Inte så mycket nytt härifrån, men passar på att önska alla läsare en härlig påsk och hoppas att ni får en massa tid över för stickning, virkning eller vad ni nu håller på med!

HaEnSkönKväll

 

 

 

Nytt på stickorna och bokreafynd

Som jag misstänkte så var det en Annis som åkte på stickorna istället för den upprepade Night Olwen. Jag skulle egentligen bara kolla upp mönstret så det inte var en massa krångligheter (fasar visserligen för nupparna) samt att jag kunde använda mitt garn och att det skulle räcka.

20130325599Just nu känns det som att det är fler markörer än maskor, men tar det säkra före det osäkra denna gången och håller koll på maskantalet i varje mönsterrapport. 🙂

Ravelery är grymt. Man letar upp mönstret som man tänker använda, oavsett om det är ett köpt mönster, publicerat i en tidning eller en bok, eller om det är gratis. Finns det på Ravlery så kan man få en massa hjälp genom att titta på andra som gjort samma projekt. T.ex. om de har använt andra garn och hur mycket det har gått åt, vilka stickstorlekar som använts. Bilder på andras projekt i deras garnval ger en förhandstitt på hur ditt kommer att se ut om du väljer samma. Man kan också läsa sig till de som varit snälla att påpeka vad som de har ändrat på för att få en en bättre passform, eller en förenkling av något krångligt, eller helt enkelt bara en designändring.

Idag smet jag ned till bokrea-affären (för Bokia), egentligen på jakt efter en amigurumi-bok jag sett var på rea, och upptäckte att de hade halva priset på reapriset. Jag hittade inte den bok jag sökte men istället hittade en härlig bok som heter “Stickverk : 40 projekt från avigan till rätan” av Birgitta Engardt. För 35 kr var den oemotståndlig och efter lite bläddrande inser jag att det är en bok som tar upp bra basmönster. Fina, enkla, lärorika mönster och i slutet av boken ett avsnitt med massor av hjälp och tips.

20130325586
Här är några härliga sidor:

20130325587 20130325588

20130325589

 

20130325590

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu ska jag göra min Annis sällskap och titta på en film. 🙂

HaEnSkönKväll

 

 

Små grodorna, små grodorna…

… är just nu inte speciellt lustiga att se. Gah!

Min groddamm* har fått en ny medlem. Nämligen Night owl. Efter att ha kommit till ytterligare ett förvirrat ställe i mönstret som jag inte vet om jag uppfattade hur man hanterar maskan “double yarn over” fel eller om det fortfarande var fel i mönstret. Efter lite googlande fattade jag att det gick att göra på två sätt. I mönstret var det på ett avigt varv “double yarn over” som blir 2 maskökningar följt av en “knit 2 together” (sticka ihop 2 maskor) som ger 1 maskminskning. Därför tolkade jag det som att det var fel i mönstret för att bibehålla rätt antal maskor per varv. Däremot visste jag inte hur jag skulle göra på nästa räta varv.

Efter lite googlande och Youtubande så hittade jag en video som beskrev att “double yarn over” på rätsidan skulle stickas med ena i bakre maskbågen och andra i främre när man stickade de aviga maskorna. En annan beskrivning sa att man bara skulle sticka den ena avigt och släppa (drop) den andra maskan.

Hur som det blev fel och jag försökte backa stickningen, som givetvis slutade i tappade maskor som var omöjliga att reda ut hur de skulle fångas upp igen. Därav blev det till att repa upp hela igen. Det fanns ingen möjligthet att jag skulle kunna på något smidigt sätt sätta in en hjälptråd i efterhand. Det var för många hål och ihopstickade maskor om vart annat som jag inte kunde reda ut.

Så dagens lärdom, eller snarare ett par lärdomar, att faktiskt använda sig av hjälptrådar (en säkerhetslina) när man håller på med hålmönster som man inte är van vid. Dessutom var det kanske lite vågat att ge sig på ett helt nytt mönster där jag var första projektet som var kopplat till det på Ravelry. Det verkar ju som att det inte var teststickat av någon annan innan det publicerades eftersom det då lätt hade upptäckts att det var fel i mönsterdiagrammet.

Jaja, jag kanske ger mig på den vid något tillfälle framöver. Men just nu är jag så less på att bara ha stickat samma sak i tre veckor utan att kommit någon vart. Det tråkiga är att det var just en långsmal sjal (som jag vill att de ska vara) med ett gulligt hålmönster om som hade ett parti med förkortade varv som jag gärna vill lära mig. Dessutom var skrivet för ett garn som jag hade hemma och ville använda, vilket kändes super eftersom jag tycker det är svårt att lista ut huruvida garnet passar eller inte om man byter från det givna i mönstret utan att behöva vara rädd för att det påverkar storleken.

Nog med gnäll från mig nu. Imorgon får jag ta mig en titt i Ravelry igen och se om jag kan hitta något annat mönster till mitt garn att sticka en passande sjal.

Godnatt!

HaEnSkönKväll

 
*Groddamm är min fria tolkning från det engelska stickuttrycket “Frog pond”. Saker som man kört fast i och inte tänker fortsätta med. Frogged kommer från att repa upp heter “rip it” på engelska och om man säger det efter varandra många gånger så det som att man härmar en groda. Alltså engelskans tolkning av grodlätet, snarare än kvack, kvack som vi säger på svenska.

Stickutmaningen 2013

Jag lovade ju att lägg upp mina mål för 2013 som jag presenterat i “Stickutmaningen 2013” hos Stickpodden.

De främsta utmaningarna är också de mest aktuella. Jag känner att jag har kommit till stadiet i min stickutveckling där jag vill utvecklas snabbare och pröva många nya saker och tekniker.

Så jag vill främst lära mig att:

  • sticka ett helt plagg som passar bra
  • blocka mina projekt
  • sticka med förkortade varv
  • sticka i-cord
  • sticka två av något samtidigt med Magic loop

Sen finns det ju massor av mer roliga och spännande tekniker som jag vill prova på, så listan kan ju göras hur lång som helst. Men dessa fem saker har jag som målsättning att faktiskt beta av under året. Det är ju inget som hindrar mig från att lägga till fler saker om allt är gjort tidigt. 🙂

Många av mina pågående projekt har något av följande i sig, så jag har ju kommit en bit på vägen. Min raglantröja (Monochromatic Love), som jag visserligen just nu har kört fast med, är målet för att sticka ett helt plagg som jag gillar, som har bra passform och som kommer att användas.

Min ena sjal (Dragonfly Wings)  är nu blockad så det är en punkt som kan anses som klar redan. Det var inte så svårt och resultatet blev ju kanon. Kommer definitivt att fortsätta blocka framöver.

Den andra sjalen (Night owl) som jag håller på med nu, kommer efter mönsterpartiet att ha förkortade varv. Så det ska bli spännande att prova på.

I-cord har också påbörjats i form av att sticka in mina hörlurar. Det finns viss risk att garnet inte räcker till, så jag har pausat den stickningen lite.

Magic loop har jag ju provat på tidigare och gillade det skarpt. Att sticka två av något, t.ex. pulsvärmare, sockar eller vantar, är något som jag verkligen vill lära mig. Jag lider av Single Sock Syndrome och tror att det skulle kunna råda bot på det. Tyvärr har jag ju redan två par påbörjade där ena sockan är klar i ena paret och andra sockan nästan helt klar i det andra paret. Men i skrivande stund fick jag en snilleblixt. Kanske kan jag sticka de båda singelsockorna samtidigt?! Ska nog låta den där funderingen smälta en stund.

Hoppas att det är fler än jag som gillar att prova på nya saker och att utmana sig själv. Det är som verkar så svårt, kanske faktiskt inte är så svårt när man väl vågar prova på det.

HaEnSkönKväll

 

New Kid on the Blocking

Nu äntligen händer det! Jag har listat några saker under tråden Stickutmaning 2013 på Stickpoddens Ravelrysida. (Ska lägga upp listan här också snart i nästa inlägg.)  En av utmaningarna var att lära mig att blocka mina stickade alster.

Har en snäll pojkvän som i måndags tog en sväng förbi Biltema på vägen hem och köpte en pusselmatta åt mig.

Och idag tog jag modet till mig att ge mig på att blocka min sjal. Så nu ligger den här och sträcker och torkar. Väntan är svår. Jag vill ju fästa de två trådarna och börja använda den. Nu.

20130320575

20130320579

HaEnFantastiskDag

 

Snart med i matchen igen

Nu är tentan skriven och det ska väl förmodligen bli lite mer bloggande igen.

Det har hänt massor sen sist.

  • Jag upptäckte ett fel i mönstret på ugglesjalen jag stickar på. Har fått repa upp, lyckades lista ut vad det var för fel, startade om, men plötsligt saknade jag maskor igen och hittade inte vart det blivit fel, så jag fick repa upp ytterligare en gång och nu har jag börjat om för andra gången. Den är inte så svår som det låter, ibland blir det bara fel. Tror att det kanske var lite väl komplicerat projekt för bussfärderna, eftersom jag inte hinner färdigt ett helt varv och måste bryta på lämpligt ställe i mönstret. Så jag tror att det blev fel där någonstans då jag börjat om. Men nu kommer jag ha lite mer tid och uppmärksamhet för den. Fick i helgen ett meddelande på Ravlery från mönsterskaparen att en annan som stickade den hade upptäckt felen i diagrammet också.
  • Jag insåg att mina egna småändringar i layouten här på min blogg tydligen försvann med uppdateringen av temat. Så jag får ta tag i det vid tillfälle och fundera på hur jag ska säkra upp detta för framtida uppdateringar. Det är bland annat att länkarna känns lite osynliga. Dessa hade jag förstärkt med en annan färg.
  • Det har tydligen kommit ytterligare en ny svensk podcast om stickning. Kul! Ska genast lägga till en prenumeration på iTunes och lyssna på den.

Annars… ja, jag hade ju tänkt att äntligen komma iväg på en stickträff med Stickklubben i Göteborg, men läste just att de inte kommer att fortsätta med bonusonsdagar varannan vecka längre (pga för få deltagare). Jag kan ju tyvärr inte på torsdagar och hade sett framemot att kunna hänga på en av dessa onsdagar istället. De skrev att det kanske kunde bli någon annan bonusdag (söndag?) framöver, så jag hoppas att jag kan då och inte krockar med mina andra aktiviteter då också.

Och det där med blockning. Ska försöka få köpt den där pusselmattan nu i veckan så att jag kan få blockat min andra sjal som är färdig och som verkligen behöver sträckas.

Stickningen får tyvärr vänta en dag till, ska få  hit lite goa tjejer ikväll och måste bli klar med städningen. Fast det går ju lättare nu när jag har två podcasts att lyssna på (har sparat förra veckans avsnitt av Stickpodden). 🙂

 

HaEnFantastiskDag

 

 

 

Ligger lite lågt med bloggandet för tillfället

Tentapluggar så det blir inte så mycket bloggande just nu. Men kan berätta att jag har börjat på en ny sjal (nåt måste man ju ha att sticka på sina bussturer). Mönstret heter Night Owl och hittades bland alla fina mönster på Ravelry som vanligt.

Blev påmind om den här söta animerade filmen. Om du inte sett den, gör det. 🙂

The Last Knit

HaEnFantastiskDag

 

 

En bra investering

När jag fyllde år för ca 2 månader sen så fick jag en peng av mina föräldrar i födelsedagspresent och tänkte att den här slanten fick jag göra nåt kul med. Filurade ett tag men inte allt för länge. För jag hade nämligen gått och suktat efter de nya och färgglada KnitPro-stickorna, Dreamz. Inte för att jag hade testat rundstickor med utbytbara spetsar alls själv innan, men hade läst i många bloggar om både för och nackdelar med dessa. De blev helt enkelt ett “måste ha”.

Sen hittade jag att Ica Maxi hade deras akrylvariant (KnitPro Spectra) och köpte ett par 5,5 till mitt dåvarande påbörjade projekt. Eftersom de inte hade långa kablar så fick jag göra ett litet besök på STRIKK någon dag senare också. Hem och testa och blev enormt imponerad av den mjuka och följsamma kabeln. Hade varit sugen på att testa Magic Loop. Efter lite YouTube:ande vågade jag mig på att föra över den pågående mössan till de nya stickorna. Det tog inte lång tid att komma in i rytmen och jag kände att det är så här vill jag verkligen sticka.

20130116452

Tog mig en sväng in till Deisy Design  och skulle bara kolla vad de hade hemma, vad de hade för pris på det lilla respektive det stora setet. Och helt enkelt bara klämma och känna lite. Fick en glad överraskning att de hade bra priser (hade spanat lite på några nätbutiker, men då skulle det ju också tillkomma fraktkostnad) och fick känna lite på en sticka av den äldre trämodellen (KnitPro Symfonie Wood) för att känna lite hur de var i jämförelse med akrylstickorna.

Jag var såld. Det gick inte att vänta en dag till och födelsedagspengen hade jag ju med mig, så jag bestämde nu och där att det fick bli det lilla setet. Tjejen i butiken sa “du kommer inte att ångra dig”. Och tänk vad rätt hon hade, för jag har använt dem till i princip allt som jag gjort efter inköpet.

20130116465

Det känns som att mina utbytbara rundstickor är här för att stanna. Blir så glad av de härliga färgerna som är stickstorleksspecifika (de går igen i KnitPros samma serie för strumpstickor och parstickor ) och de är så lena att ha i händerna. Jag har bara en gång haft problem med att stickan skruvat upp sig lite från kablen, men just den gången hade jag inte tightat till den med den lilla “nyckeln” som man ska använda för att de ska skruvas på ordentligt.

Så nu borde jag väl nästan få betalt från KnitPro så som jag har pratat gott om dem. Men det gör jag så gärna ändå. Hoppas att någon annan som går i tankarna vågar göra en liten investering. För mig var det här ett utmärkt val, men så hade jag innan också läst på lite om vad andra tycker om trästickorna och det där med att de kan vrida upp sig igen om man inte har skruvat dit dem ordentligt. De är ju inte superbilliga, men väldigt praktiska och jag tänker att de ska hålla ett tag också. 🙂

HaEnFantastiskDag