En ny sjal!

Det har inte blivit så mycket gjort fram tills nu. Det kom tyvärr lite andra saker emellan.

Jag har virkat en hel del mormorsrutor och är uppe i 130 rutor men har insett att det inte räcker till för att få den storlek på filten som jag tänkt mig. Det saknas ungefär 50 rutor. Så vi får väl se när jag orkar ta tag i det igen, hade ju sett framemot att få börja virka ihop dem.

Men inför semestern i juli/augusti beställde jag ett för mig lyxgarn. Nämligen ett nystan Manos del Uruguay Lace i en jättehärlig färg. Det var med i en utförsäljning av garn som bara fanns ett par nystan kvar av.

DSCF1272

Självklart hade jag tänkt mig en fin spetssjal av det från början. Men vilket mönster skulle jag då välja bland alla fina? Pyttipanna hade lockat mig ett tag och många har skrivit i bloggar och forum som jag följer, att denna sjal var beroendeframkallande. Så jag  bestämde mig för den trots att mönstret var avsett för något tjockare garn.

Jag är fortfarande novis på det där med att avgöra hur mycket garn som kommer att gå åt om man byter till något annat än det som rekommenderas i mönstret. Därför fegade jag lite när jag gjorde kanten och kanske läste jag också fel, för jag slutade när kanten mätte 1,5  även om det var rekommenderat med 2 m. Gav mig med friskt mod på resten i rätstickning och märker när jag kommit till sista varvet och ska maska av att den är något liten i storlek. Gjorde en vanlig avmaskning först, den blev för tight och drog ihop hela sjalen. Repade upp och gjorde en ny avmaskning med en elastisk avmaskningsvariant. När det var klart la jag sjalen på vågen och insåg att det vägde bara 28 g. Det vill säga att det hade bara gått åt lite drygt halva nystanet.

Efter lite funderande och övervägande bestämde jag mig för att repa upp allt ner till spetskanten och fortsätta på den en halvmeter till. Jag kände att jag skulle inte vara nöjd med att ha sjal som bara precis når runt halsen hur fin den än är. Dessutom kändes det inte riktigt som att jag gillade rätstickningen i det här garnet, det för tog lite av dess  fina färgning och lyster och inte fick komma till sin rätt.

Sagt och gjort, repade upp, förlängde spetskanten till ca 2 m. Efter det fortsatte jag med slätstickning istället och stickade några enstaka aviga varv slumpvis för att ge stycket lite liv. Och jag är jättenöjd och glad att jag gjorde det.


Och i måndags var den torr från blockningen så jag nålade snabbt av den och tog på mig den till exjobbet. Sen dess har jag haft den varje dag denna vecka. Är supernöjd. 🙂

Färdigblockad och klar!

Färdigblockad och klar!

Nu är den stora fråga vad man ska hitta på nu… Ska jag ta tag i de där påbörjade sockarna? Eftersom oktober vitsigt inom stickvärlden kallas för Socktober så passar det ju bra. Eller om man ska ta och påbörja ett par roliga sockar tills mig själv? Eller en ny sjal…? Hmm, får nog fundera lite till.

Ha en riktigt skön helg. Själv tänker jag sätta mig och titta på lite serier som jag följer och känna efter vad jag kan tänka mig att ha i händerna samtidigt framöver. 🙂